Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]
[...] przepyszne szejki białkowe. „Bez mięsa nie da się zbudować mięśni” Ten mit jest kontynuacją powyższego. Krótko mówiąc, najważniejszym składnikiem odżywczym do budowania tkanki mięśniowej jest białko, ale oprócz mięsa, jest także wiele roślinnych jego źródeł. Tutaj znów kłaniają się odżywki białkowe przeznaczone dla wegan i wegetarian. [...]
[...] Intermittent fasting: Diety ograniczające czas spożywania źródeł pełnowartościowego białka do 4 – 8 godzin dziennie nie są polecane osobom dążącym do optymalizacji poziomu tkanki mięśniowej w organizmie, a w kontekście utraty całkowitej masy ciała nie wydają się być lepsze od zwykłych diet. Przyszłe badania nad dietami i składem masy ciała [...]
W każdym sezonie startowym pojawiają się nowi zawodnicy i zawodniczki. Jedni zostają w pamięci na dłużej, a o innych się nie pamięta. Jednym z największych “objawień” tego sezonu jest Patrycja. Wyjątkowa uroda, niezapomniany piękny uśmiech, młodość, ale przede wszystkim bardzo dobre proporcje ciała pionowe i poziome. Wielki [...]
Odpowiedni dobór metody treningowej w okresie budowy masy stanowi kluczowe zagadnienie, które będzie warunkowało przyrost muskulatury. Są jednak pewne zasady, które są niezmienne i pozwalają na to, aby zmaksymalizować efekty hipertrofii mięśniowej. Pamiętać jednak należy, aby przestrzegać 5 ważnych zasad, które przyczynią się do szybszych [...]
[...] 93,9 kg. Nie odnotował więc szczególnej zmiany na wadze. Zwiększył jedna ilość masy mięśniowej. Jego ramiona oraz górna część nóg zwiększyły się, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Ciężar, dokładany do wykonywanych przez niego podstawowych ćwiczeń wzrósł o 10-15%. Ostatecznym wnioskiem Webstera było to, że program nie jest dla [...]
Ból pleców jest najczęstszą przyczyną obniżenia jakości życia, jak i występowania niepełnosprawności wśród ludności całego świata. Eksperci wskazują, że w przyszłości 8 na 10 osób będzie posiadało problemy z grzbietem, co spowodowane jest m.in. tym, że większość z nas przebywa w pozycji siedzącej sporą część dnia. Dlatego też na treningu [...]
[...] beztłuszczową masę ciała o 1.02%, grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26%, nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej, nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ), maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% (absolutne) [...]
[...] utraty wody (TEWL). Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich protein. Kolagen buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Dlatego po suplementy [...]
[...] Może to być większa ilość wody podskórnej albo efekt Twojej ciężkiej pracy na siłowni, jeśli jesteś na etapie budowania mięśni. Tradycyjna waga nie pokazuje zawartości tkanki tłuszczowej. Nie jesteś zatem w stanie oszacować, czy wzrost masy ciała wynika z wyżej wymienionych czynników, czy rzeczywiście wzrasta ilość tkanki tłuszczowej. [...]
Tym razem nie jest to tekst, który by odkrywał przed Wami tajniki treningu celebrytów, a jest to nieco luźniejsza forma wpisu, która ma na celu zwrócić uwagę na to, że sezon na budowę muskulatury został rozpoczęty, a siłownie wypełniają się po brzegi osobami, których plany treningowe są ściśle ukierunkowane na rozwój wybranych grup mięśniowych i [...]
Bardzo często spotykamy się pytaniami o najlepszy sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów skutecznego odchudzania jest dieta i eliminacja słodyczy. Najszybsze efekty osiągniemy jednak, stosując zarówno dietę, jak i odpowiednią suplementację, dbając o dobry sen i regenerację, a także włączając do [...]
[...] jeśli komuś towarzyszy podwyższone stężenie insuliny. Jeśli insuliny jest za dużo, to może być wytwarzana w patologiczny sposób (guz) lub nie działa tak, jak powinna na tkanki docelowe (i w odpowiedzi na wspomniane zjawisko trzustka produkuje większe ilości insuliny, w sposób kompensacyjny). Insulina a rak piersi Rak piersi jest często [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
[...] 40 g Składniki: Serek twarogowy ziarnisty 150 g Płatki owsiane 50 g Dynia pestki 5 g Powyższe posiłki mogą stanowić element zdrowej diety, ukierunkowanej pod kształtowanie sylwetki. Sprawdzą się w diecie w okresie budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Aby uzyskać oczekiwany cel, ważny jest całokształt diety oraz trening.
[...] konstrukcja nie różni się niczym szczególnym od innych planów. Jednak istnieje metoda, gdzie włączamy ruchy negatywne ćwiczenia jako element stanowiący dodatkowe pobudzenie tkanki mięśniowej do wzrostu. Poniżej znajdziecie przykład, na czym to polega. Oznacza to, że powtórzenia negatywne rekrutować będą większą liczbę jednostek motorycznych, a [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] lub mięsa. W grupie mleka stężenie insuliny na czczo wzrosło dwukrotnie, co spowodowało też podobny wzrost insulinooporności (czyli insulina nie działała odpowiednio na tkanki docelowe). W grupie mięsa nie stwierdzono wzrostu stężenia insuliny oraz insulinooporności (białka tego typu wykazują znikomy wpływ na stężenie insuliny). W kolejnym [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] silnemu działaniu anabolicznemu, z powodzeniem wykorzystuje się jej wsparcie podczas okresów budowania masy mięśniowej, jak i podczas odchudzania - w celach zabezpieczenia tkanki mięśniowej. Jest produktem numer jeden na liście zakupów podczas cyklu, stanowiąc bazę do dalszej rozbudowy suplementacji. Czego możemy oczekiwać od suplementu [...]